Het pad van een IT-consultant: de groei van Yannick

In deze post delen we inzichten van Yannick. Yannick vertelt je over zijn favoriete quote, de rol die hij vervult, zijn onboarding en het opleidingstraject dat hij bij Bizztalent heeft gevolgd. Verder geeft hij twee niet te missen tips aan toekomstige IT’ers over hoe ze zich kunnen ontwikkelen in de IT-sector.

Success is a journey, not a destination.” Deze quote blijft altijd bij mij. Het betekent dat je altijd bezig moet blijven en dat er geen eindstation is. Elke dag moet je jezelf bewijzen en je best doen. Ik heb deze quote ook op de achtergrond van mijn smartphone.”

Success is a journey, not a destination.”

Mijn rollen als IT-consultant

Als IT-consultant heb ik bij verschillende klanten gewerkt aan migraties van Windows 7 naar 10 en van Office 365. Tijdens deze projecten verliep de migratie doorgaans goed. De computer wordt voorbereid via staging en vervolgens wordt de data netjes teruggezet. Het proces verloopt stapsgewijs: we leggen een afspraak vast met de gebruiker, maken de nieuwe computer klaar, brengen de oude computer binnen, zetten de data terug met of zonder de gebruiker en tot slot controleren we samen met de gebruiker of alles in orde is. We bieden ook support aan de gebruiker en lossen problemen op die verband houden met de migratie.

Daarnaast heb ik ook ervaring met buitenlandse activiteiten. Zo heb ik als consultant gewerkt aan een groot migratieproject van Windows 7 naar 10 op Benelux-niveau. Op verschillende locaties in Nederland en Luxemburg hebben we een migratienetwerk opgezet om de migratie vlot te laten verlopen zonder het LAN-netwerk te belasten. Samen met de gebruiker hebben we de migratie uitgevoerd. 

Ik heb op verschillende locaties gewerkt en heb daarbij veel verschillende mensen ontmoet. Soms klikte het beter met de ene persoon dan met de andere, maar ik heb hoe dan ook enorm veel geleerd van de verschillende projecten en ben in aanraking gekomen met verschillende systemen en hulpmiddelen, zoals hardware, software en migratietools. Ik heb me altijd kunnen verdiepen in andere tools op deze locaties en daardoor ben ik ook gegroeid in mijn job, omdat ik ook support en troubleshooting deed. 

Momenteel ben ik bezig met m’n 6de project bij Bizztalent. Ik ben verantwoordelijk voor het beheren van vergaderruimtes in distributiecentra, het beheer van kantoorprinters en het coördineren van nieuwe ruimtes en wat daarvoor nodig is. Als er een leverancier binnenkomt, begeleid ik hem naar de vergaderruimtes en leg ik uit wat er gedaan kan worden. Ik ben voornamelijk bezig met coördinatie en administratief werk en als er iets misgaat, ben ik verantwoordelijk voor de troubleshooting. Dit kan bijvoorbeeld gaan over Dante-netwerken, switches en nog veel meer.”

Meer weten over de Bizztalent cultuur?

IMG 2991
Mijn groei en interesse in technologie begon al op jonge leeftijd”

Ik begon al op jonge leeftijd met het werken op een pc en ik raakte er al snel aan verslaafd. Dit werd mijn uitlaatklep en ik begon steeds meer met pc’s te werken. Daarnaast ben ik begonnen met zelfstudie, waarbij ik veel informatie op YouTube opzocht en dingen probeerde na te bootsen. Na mijn studie en een eerste werkervaring kreeg ik een telefoontje van Louise van Bizztalent met de vraag of ik geïnteresseerd was in een functie bij hen. Ik ben hierop ingegaan en ben vanaf dat moment bij Bizztalent blijven werken.

Tijdens mijn onboarding bij Bizztalent kreeg ik meteen een goed gevoel. Er wordt niet geforceerd gedaan en je wordt goed opgevangen. Dat doet al veel, want als je goed opgevangen wordt, blijft dat bij je. Ik kreeg niet het idee dat ik als een nummer werd behandeld, wat bij andere bedrijven soms wel het geval kan zijn.

Mijn opleidingstraject koos ik zelf

Bizztalent biedt uitstekende opleidingstrajecten en het opleidingsplatform is zeer goed. Het is mogelijk om klassikaal of online te studeren, afhankelijk van je eigen voorkeur. Momenteel ben ik bezig met Microsoft en heb ik het Microsoft 100-certificaat behaald. Ik focus nu op Microsoft 101 en ben druk bezig met het maken van oefeningen op Vim. Op het werk kan ik hier niet altijd mee bezig zijn, omdat ik dan andere taken moet uitvoeren.”

Tips voor toekomstige IT’ers

Begin met de basis, spring in het diepe, begin met zoveel mogelijk telefoons te doen, problemen op te lossen. ”

Begin met de basis, spring in het diepe, begin met zoveel mogelijk telefoons te doen, problemen op te lossen. Eerst echte support, eerste lijn en zo verder opbouwen. Daarna ga je ook zoiets hebben van Wacht, oh, ja, dat heb ik al eens gezien!”, of Daar heb ik al eens mee gewerkt en ik heb dat gemerkt”, vanuit jezelf merk je sneller meer zaken op, en daar leer je veel uit, je leert veel uit die chaos. Een ik die ervaring had opgebouwd, was ik met veel zaken snel mee weg omdat ik al met zoveel tools had gewerkt.

Een extra tip; maak eens een uurtje vrij en hou je eens bezig met IT, pluk er iets uit van extra tool dat je kan gebruiken bijvoorbeeld. Dat klinkt misschien redelijk basic, maar dat is wel de realiteit en zo kom je er, zo raak je hogerop. Dan ga je meer inzichten krijgen, ga je meer zaken begrijpen, dat neem je met je mee, dan ga je je werk ook leuker vinden want je vindt sneller antwoorden. Blijven bijstuderen, dat gaat niet stoppen van het moment dat je iets gehaald hebt, of bij één klant hebt gezeten. Het moet je ook dieper interesseren.”

"Bizztalent hecht geen belang aan ras, uiterlijk of religie. Dat is eerder zeldzaam tegenwoordig, en daarom voel ik me hier zo goed."- Feedback uit werknemersenquête 2021

Werken bij Bizztalent?