Het belang van menselijk contact in IT: lessons learned van Incident Manager Maarten

In een wereld die voortdurend evolueert en technologische vooruitgang omarmt, is het belangrijk om de verhalen te delen van mensen die het gezicht van de IT-wereld vormgeven. 

Onze Incident Manager Maarten neemt je mee op een reis door zijn carrière, waarin hij begon als een Service Desk Medewerker en zich ontwikkelde tot een toonaangevende figuur binnen ons bedrijf.

Mijn rol als Incident Manager

Als Incident Manager beheer ik de kwaliteitscontrole, zoals incidenten omtrent mobiele telefonie binnen een bepaald klantportfolio, waarbij we alle logistiek rond zakelijke mobiele telefoons regelen. Ook maak ik de planning, vraag ik de timesheets op en doe de audits ervan. Daarnaast ben ik ook Knowledge Manager en werk ik aan procesdocumentatie.

In 2014 begon ik als Service Desk Medewerker, zelfs al voldeed ik aanvankelijk niet volledig aan de technische vereisten van de klant. De Service Desk verzorgde een uiteenlopend klantenbestand met diverse talen en operationele procedures. Deze omgeving vroeg om flexibiliteit, en het eerste jaar vormde een uitdaging, maar ik heb gestaag mijn positie weten te versterken.

Ik begon meer verantwoordelijkheid te nemen tijdens een periode waarin er weinig leidinggevenden aanwezig waren. Dit leidde tot de vraag of ik quality management wilde doen, gezien mijn kennis van de verwachtingen en processen. Ik accepteerde deze rol naast mijn service desk-taken en begon met het opstellen van de nodige documentatie. Uiteindelijk kreeg ik zoveel verantwoordelijkheden dat me werd gevraagd dit fulltime te doen, zo werd ik Incident Manager en tegelijkertijd Knowledge Manager.”

Al bij al ben ik ervan overtuigd dat je voor een groot deel zelf kunt bepalen hoe je met uitdagingen omgaat.”

Hoe het allemaal begon

Door mijn achtergrond als pc-knutselaar en gamer sinds mijn jeugd, ontwikkelde ik een hands-on mentaliteit die me niet alleen hielp bij het oplossen van problemen, maar ook bij het maken van de keuze voor een carrière in de IT-sector. Ik heb altijd behoefte gehad aan structuur, want van nature kan ik vrij ongestructureerd zijn. Dit werd duidelijk in mijn eerste IT-job, ik moest mezelf dwingen om georganiseerd te zijn. Later, in de multi-client service, heb ik geleerd om flexibel te zijn. Het was een compleet andere omgeving dan wat ik nu doe, maar de ervaring met verschillende processen door de jaren heen heeft me gevormd.

In die begindagen was er nauwelijks tijd om alles uit te leggen, we werden snel in het diepe gegooid. Ik herinner me dat ze zeiden: Deze week leggen we klant A uit’, en na een week of twee moesten we het gewoon kunnen. Het was hectisch en er werden fouten gemaakt, maar dat is hoe ik de kneepjes van het vak leerde.

Ik begon mijn carrière in 2007 op een helpdesk voor particulieren, niet te verwarren met een servicedesk. Hier leerde ik de klantgerichte aanpak en hoe belangrijk het is om telefonische communicatie professioneel te behandelen. Ik zag mezelf als het gezicht en de stem van het bedrijf, en ik heb altijd gestreefd naar een goede klantenservice.

Een belangrijk principe dat ik altijd heb onthouden, is dat zelfs wanneer iets niet jouw schuld is, het toch jouw verantwoordelijkheid kan zijn om te helpen. Dit onderscheid is van groot belang. Dit heb ik zelfs in mijn cursus Klantgerichte Communicatie opgenomen. Als iemand een probleem heeft, moet je proberen te helpen, ook al heb je het probleem niet zelf veroorzaakt.

In de rol van service desk-medewerker ben je het eerste aanspreekpunt, en ik zet me hier sterk voor in. Ik begrijp dat de dagelijkse taken routinematig kunnen worden, maar het is belangrijk om flexibel te blijven en elke situatie met een frisse blik te benaderen. Het antwoord ik weet het niet’ is ook acceptabel, maar ik geloof dat er altijd manieren zijn om een oplossing te vinden. Al bij al ben ik ervan overtuigd dat je voor een groot deel zelf kunt bepalen hoe je met deze uitdagingen omgaat.”

Helemaal iets voor jou?
Top! Solliciteer vandaag nog!

IMG 2580 2
Telkens als er opnieuw een nieuwe groep medewerkers begint bij Bizztalent, dompel ik ze onder in een bad van good practices voor een IT-Service Desk.”

Klantgericht communiceren is ook een sociaal engagement

Tijdens een gebruikelijk opvolgingsgesprek met Louise vermeldde ik dat ik bezig was aan een training klantgericht communiceren” voor onze toenmalige service desk, aangezien we met aantal new hires werkten en het bestaande trainingsmateriaal nogal verouderd was. Ik heb het trainingsmateriaal bijgewerkt en daarin ook het niveau en de werking van een moderne service desk geïntegreerd. Hierbij heb ik echte hands-on voorbeelden en situaties toegevoegd waarmee je onvermijdelijk te maken krijgt. Louise vroeg me of ik ook zoiets voor Bizztalent wou doen, en zo is het eigenlijk een beetje gegroeid. 

Telkens als er opnieuw een nieuwe groep medewerkers begint bij Bizztalent, dompel ik ze onder in een bad van good practices voor een IT-Service Desk”. Later verwerkte ik de kennis en belangrijke aspecten van mijn ervaring als Knowledge Manager in de training. Goede ticket logging, heldere communicatie en sterke know-how zijn niet alleen de sleutel tot opgeloste tickets, maar ook tot verbeterde documentatie, sterkere procesbeschrijving en het halen van KPI’s of SLA’s. Dat blijft naar mijn gevoel nog steeds onderbelicht, dus daar besteed ik graag extra aandacht aan.

In een ander universum zou ik misschien leraar zijn geweest; dat was ooit een overweging. Ik geniet ervan om dergelijke concepten over te brengen, niet enkel vanwege hun filosofische aard, maar omdat ik oprecht geloof dat ze zeer praktisch toepasbaar zijn. Het is geen willekeurige filosofische retoriek; er schuilt iets wezenlijks in. Wat je doet, vooral als je in gesprek bent met iemand, is persoonlijk contact. Mensen zien het soms als een klinische operatie, maar dat is het niet. Het is een interactie tussen twee mensen, een sociaal engagement, ook al is het zakelijk, het is niet minder menselijk. Het is heel gemakkelijk om dat te vergeten, omdat er vaak een muur is van telefoonlijnen, e‑mails, tekst, procedures, … Mensen vergeten snel dat er een mens aan de andere kant zit, en vice versa. Maar je kunt dit beïnvloeden door het menselijker te maken.

Wat Bizztalent onderscheidt van andere IT-bedrijven is hun menselijke aanpak. Ze verliezen dat nooit uit het oog, en dat is echt geweldig.”

Interne betrokkenheid maakt het verschil

Mijn eerste jaar verliep niet alles vlekkeloos, Soheel, die me van begin tot eind heeft begeleid, was daarbij heel nauw betrokken. Ik had regelmatig gesprekken over mijn prestaties, maar wist Soheel en de klant te overtuigen dat ik het echt wilde en eraan zou werken. Het menselijke aspect in onze interacties was erg belangrijk. Hij zei soms: Ik heb vernomen dat er enkele klanten zijn waarbij de ondersteuning niet optimaal is verlopen. Hoe komt dat?”. Ik kreeg de ruimte om mijn kant van het verhaal toe te lichten waarop hij zei: Oké, dat begrijp ik, doe je best” En de volgende maand zag ik echt dat ik vooruitgang boekte.

Die begeleiding was heel waardevol. En ik ben erg dankbaar voor de steun van Soheel in die tijd. Bij mijn project waren er uitdagingen, zoals iedereen die wel heeft in het begin van een carrière. Maar de interne betrokkenheid maakte het verschil. Wat Bizztalent onderscheidt van andere IT-bedrijven is hun menselijke aanpak. Ze verliezen dat nooit uit het oog, en dat is echt geweldig. Louise heeft als HR-manager nu die rol overgenomen, en ik moet zeggen dat ik erg tevreden ben over de HR-afdeling en hoe ze hun werk doen. Ze hebben allemaal veel werk te verzetten, maar ze nemen toch de tijd om te bellen of e‑mails te beantwoorden, en dat verdient echt waardering gezien hun grote werklast.“


De brug naar verbondenheid

Ik voel me eveneens verbonden met de mensgerichte benadering en het opleidingstraject. Hoewel dit niet strikt voorgeschreven is, fungeert het als een onbewuste factor die de brug slaat en zorgt voor verbondenheid. Wanneer je een functie binnen eender welke organisatie vervult en enkel je verantwoordelijkheden nakomt, zonder enig streven naar persoonlijke groei, zou je datzelfde werk evengoed in een willekeurig ander bedrijf kunnen doen. Blijven in je huidige positie uit gemak of omdat je er bekend mee bent, is begrijpelijk, maar is het ook optimaal? Daar heb ik mijn twijfels over. Ik denk dat de reden waarom iemand blijft of betrokken is bij een bepaalde functie niet alleen draait om het erin slijten, maar ook om zich goed te voelen.

De betrokkenheid en het tonen van interesse in jou als individu zijn tekenen dat de organisatie zich bekommert om jouw welzijn in de functie. Een tevreden consultant zorgt voor een tevreden klant en dit zorgt voor een stabiele samenwerking op lange termijn.”


De toekomst van IT

IT zal over enkele decennia sterk evolueren door de opkomst van AI, en dit moeten we serieus nemen. Momenteel zien we nog eenvoudige chatbots die simpele vragen beantwoorden. Sommige tools voorspellen bepaalde zaken op basis van gegevens, bijvoorbeeld hoeveel vragen er per dag binnenkomen over een bepaald onderwerp en welke documentatie er ontbreekt. Het kan zelfs voorspellen hoeveel oproepen je de volgende maand over dat onderwerp kunt verwachten. Dit is een geweldige tool, maar het moet worden gebruikt om problemen op te lossen, niet om het menselijke aspect te vervangen. Daar sta ik achter, want de Service Desk heeft vaak nog steeds een negatieve bijklank, vooral in de particuliere sector, en ik denk dat dat niet nodig is. Je hebt zelf in de hand hoe menselijk je het maakt.

De chatbots kunnen snel veranderen. Denk aan AI-apps zoals DALI en Mid-Journeys, die afbeeldingen kunnen genereren op basis van zoektermen. Dit AI-systeem vertoont de capaciteit om zich te ontwikkelen en heeft het potentieel om een breder scala aan taken uit te voeren in de toekomst. Dit omvat niet alleen het verwerken van visuele data, maar ook het verwerken van informatie op diverse vlakken.

Deze automatisering heeft gevolgen voor verschillende sectoren, waaronder IT en Service Desk. Hoewel er altijd behoefte zal zijn aan technici voor hands-on taken, zullen veel andere taken geautomatiseerd worden; processen, probleemdetectie en beveiliging zullen evolueren. We moeten ook alert zijn op externe bedreigingen en geavanceerde oplichtingstechnieken.

Samengevat, de uitdagingen en evolutie in IT draaien om automatisering met behulp van AI, waarbij processen, probleemdetectie en beveiliging centraal staan. We gaan naar een tijd van snelle verandering, waarbij banen verschuiven en niet per se verdwijnen, en we moeten ons bewust zijn van de impact op alle niveaus van de samenleving.”

"Bizztalent hecht geen belang aan ras, uiterlijk of religie. Dat is eerder zeldzaam tegenwoordig, en daarom voel ik me hier zo goed."- Feedback uit werknemersenquête 2021

Ben jij de collega die wij zoeken?