De 3 redenen waarom IT-consultancy je een strategisch voordeel levert op lange termijn

Het nijpende tekort op de arbeidsmarkt dreigt de komende jaren enkel maar erger te worden. Dat is voor vele sectoren zo, maar zeker ook voor de IT-sector waarvan de verschillende jobs al jaren een vaste waarde uitmaken op de lijst met knelpuntberoepen. In economisch turbulente tijden blijft de vraag naar gekwalificeerde ICT’ers nog steeds hoog. Verschillende maatregelen worden genomen, maar het structurele tekort blijft. Daarmee vertellen we niets nieuw.

Hoe pak je als bedrijf dan die strijd om talent aan? In dit artikel kijken we alvast naar de verschillende voordelen die de samenwerking met consultants je kunnen bieden. - geschreven door Yuri Pieraerts, Sales manager bij Bizztalent

Bedrijven denken creatief na en stellen zich flexibel op om de juiste mensen aan te trekken (en te behouden). En dat is goed om te zien! Echter heeft niet elke organisatie de magische formule” om noden in te vullen. Noden die in een alsmaar digitalere maatschappij, meer en meer dringend worden om te kunnen excelleren in de core business.Hoe ga je daar dan mee om als organisatie? 

Hoe vul je IT posities binnen je team toch snel in, zonder een langetermijnvisie te verliezen? IT leidinggevenden moeten jongleren met verschillende uitdagingen.

Is IT-consultancy de oplossing?

Het samenwerken met consultants blijkt voor vele organisaties nog steeds een tijdelijke oplossing voor de korte termijn. En dat is nu net de moeilijke paradox van een dergelijke formule.

Zij het tijdelijk, toch kan een sterke mix van interne” collega’s en externe” consultants bijdragen aan zowel een versnelling van de business als aan het bouwen van een basis voor de toekomst (lees: lange termijn). Waarom?

1. Snel schakelen

Als Hiring Manager moet je meer dan 1 bal de lucht inhouden. Vaak combineer je de zoektocht naar een nieuwe IT collega met de zoektocht naar verschillende profielen of met andere urgente zaken die plek innemen op je agenda.Resultaat? Wie niet minstens 4 volledige dagen per week aan een dergelijke taak kan besteden wordt telkens gepakt op snelheid. De druk op IT neemt toe en belangrijke projecten komen op de achtergrond.Door een gespecialiseerde partner onder de arm te nemen kan je tijd echter in je voordeel laten werken. Een consultancy partner begeleidt consultants in verschillende fases. Twee van die fases zijn voor jou van belang: consultants die een nieuw project zoeken en onmiddellijk inzetbaar zijn & consultants die aangeworven worden met een proactief contract om je op korte termijn te ondersteunen.Daarbovenop kiezen detacheerders een specifieke niche (bij Bizztalent is dat bijvoorbeeld IT Infrastructuur). Het netwerk van een IT Consultancy kantoor als Bizztalent is van onschatbare waarde en wordt als het ware ter beschikking gesteld voor jouw specifieke nood.

Met het inzetten van een externe consultant verlicht je de druk op het huidige IT team en blijft er ook meer ademruimte voor het zoeken naar een vaste collega. Dat werpt dan op lange termijn ook zijn vruchten af, omdat het aanwervingsproces van die interne collega niet overhaast gebeurde. En dan hebben we het nog niet over je IT project dat ondertussen al wordt opgevangen.

2. Technische expertise

En bekijk die technische expertise niet enkel in IT-termen. De technische expertise van een IT Staffing partner reikt over verschillende niveaus heen.

Resultaat? Wederom tijd en werk bespaard door te focussen op de core business en je consultancy partner te laten uitblinken in zijn/​haar deelgebied: het matchen van de juiste IT expert met jouw specifieke omgeving.

  • Niveau van de consultant: De IT consultants in kwestie dragen ervaring mee van verschillende projecten. Die technische competenties kunnen ingezet worden in jouw omgeving om een frisse kijk te brengen. Ontbreken er toch nog specifieke nuances? Dan kan de partner daar altijd op inzetten via opleiding. Die constante groei is namelijk ook voor de IT partner in kwestie belangrijk en interessant.
  • Niveau van de IT Staffing partner: Een consultancy partner begrijpt telkens de technische vereisten van jouw IT omgeving. Die nuances zijn belangrijk en moeten goed omgezet kunnen worden in een concrete zoektocht naar geschikte profielen. De ervaring die zo’n partner meedraagt zorgt ervoor dat je als Hiring Manager niet doorheen 10 verschillende cv’s moet ploeteren om de juiste match te vinden. Door 3 à 4 resources aan te bieden, is er meestal al een grote slaagkans.

Resultaat? Wederom tijd en werk bespaard door te focussen op de core business en je consultancy partner te laten uitblinken in zijn/​haar deelgebied: het matchen van de juiste IT expert met jouw specifieke omgeving.

3. Flexibel schalen ifv de noden

Dit is misschien wel de belangrijkste reden waarom IT consultancy als een lange termijn oplossing kan gezien worden.

Het leven gaat snel. Dat geldt voor ontwikkelingen binnen het IT landschap, maar dat geldt ook voor ontwikkelingen in de maatschappij en als gevolg de ontwikkelingen in jouw organisatie. (herinnert iemand zich nog de shift naar telewerken tijdens Corona?)Een nieuw takenpakket of het heroriënteren van een interne medewerker (voor welke reden dan ook) is niet altijd een makkelijke opdracht. Met een externe consultant koop” je die flexibiliteit dus wel. Je krijgt de opportuniteit om soepeler te schakelen in functie van jouw specifieke noden. Vandaag en in de toekomst!

Dus… is IT Consultancy dé oplossing?

Het moet gezegd worden dat misschien niet elke organisatie klaar is om met externe IT consultants te werken. De kans bestaat dat jouw omgeving zich daar ook niet specifiek toe leent. Consultancy is ook geen lapmiddel dat zomaar kan ingezet worden bij tekorten.Het is een strategische keuze die via verschillende invalshoeken bekeken moet worden en waar resultaten zich (zoals gezegd) zowel op korte als lange termijn laten voelen. Zo’n oefening maak je best door verschillende partijen binnen de organisatie te betrekken bij je gesprekken met een IT Consultancy Partner.

Eén feit staat als een paal boven water. De krapte op de arbeidsmarkt zal zich ook de komende jaren nog fel laten gelden en kandidaten komen meer in de driving seat”. Hierdoor worden organisaties gedwongen om af te stappen van oude modellen en te kijken naar moduleerbare” oplossingen om steeds te beschikken over het nodige talent binnen hun omgeving.

So gear up and accelerate!
Over Bizztalent

Het is onze overtuiging dat organisaties enkel goed kunnen functioneren als ze zich ongestoord op hun core business kunnen focussen. Dat kan enkel in een werkomgeving die voorzien is van alle noden.Die werkomgeving dient tenslotte als onzichtbare ondersteuning van talent — en heeft indirect invloed op afgeleverde resultaten. Bizztalent levert deze ondersteuning aan in de vorm van IT Infrastructuur consultants die wendbaar, snel inzetbaar & gepassioneerd zijn.

Ik zoek een consultant

Ik zoek een consultant