Binnen het Young Professional Programma beginnen de jonge IT-talenten met een uniek traject. Er wordt gestart met een stevige basis, ze leren de interne applicaties, tools, platformen en systemen kennen. Dit wordt ondersteund door workshops, opleidingen en projectmanagement. Ze worden hierin begeleid door ervaren IT-collega’s waarvan sommigen ook met het Young Professional Programma gestart zijn.
Wat het Young Professional Programma aantrekkelijk maakt is het veel kunnen leren in een vertrouwde omgeving met verschillende toekomstperspectieven. Met een gezonde dosis enthousiasme en ambitie, gaan ze aan de slag.
Manish: “Ik werk binnen het front-end architecture team, waarbij de taken behoorlijk divers kunnen zijn. Het werk is vrij technisch, dit was een beetje anders dan mijn initiële verwachtingen, maar gelukkig kon ik hierbij steunen op mijn academische achtergrond. Gedurende deze tijd heb ik veel bijgeleerd en een breder inzicht in de technische aspecten verworven. Ik vind het vakgebied bijzonder boeiend en leuk.”
Efrem: “Als front-end-ontwikkelaar ben ik onderdeel van het marketingteam met een focus op het design van onze website. In het begin heerste er een gevoel van: “Wat staat me te wachten?”. Ik begon met kleine opdrachten en groeide vervolgens door naar volledige projecten. Mijn takenpakket breidde zich geleidelijk aan uit en zo werd de scope van het project duidelijker. In het afgelopen jaar heb ik veel geleerd. Ik kijk ernaar uit om mijn leercurve voort te zetten. Na bijna een jaar in deze functie te hebben gewerkt, kan ik oprecht zeggen dat ik er veel plezier aan beleef.”
Liam: “Ik werk binnen het backend team. Tijdens de onboarding deelden verschillende collega’s hun traject, dit gaf me een inzicht in de verschillende omgevingen en projecten waar aan gewerkt kan worden.
Mijn eerste taken bestonden uit het onderhouden van applicaties, dit omvatte het beheren van een tool die wordt gebruikt voor registratiesoftware. Deze applicatie, ontwikkelt in Cobol, was een totaal nieuwe ervaring voor mij. Mijn opleiding richtte zich namelijk vooral op moderne technologieën zoals Angular, ‘.net’, en ‘Javascript’. De programmeertaal Cobol had niet helemaal mijn voorkeur, maar gelukkig wist ik me vrij snel aan te passen. Na overleg met mijn projectleider is er rekening gehouden met mijn voorkeur en ben ik toegevoegd aan een project waar ik meer affiniteit mee heb.
Mijn project biedt uitdaging en variëteit. Het genereren van xml’s, het opstellen, analyseren en oplossen van bestanden of nieuwe regels schrijven vind ik zeer interessant. Ik ben ook terechtgekomen in een fantastisch team dat mij met open armen heeft ontvangen en altijd bereid is om te helpen. Hoewel ik niet altijd direct zicht heb op het eindresultaat, begrijp ik mijn rol in het grotere geheel. Mijn manager voorziet me van waardevolle feedback, wat me motiveert om de fundering te leggen waarop andere teams verder kunnen bouwen. Deze bijdrage geeft me een flinke boost.”
Verkennen, leren en groeien binnen het Young Pro programma
Efrem: “Het Young Professional programma biedt de mogelijkheid om verschillende aspecten te verkennen die je interesseren. Momenteel leer ik enorm veel op het gebied van frontend webontwikkeling en op termijn zie ik mezelf wel doorgroeien naar het mobiele gedeelte.”
Liam: “Het management informeert regelmatig naar onze interesses en houdt daar zoveel mogelijk rekening mee. Hierdoor werd ik gevraagd om een collega te vervangen binnen mijn huidige team, een rol die veel beter bij mij past en waarin ik meer affiniteit met heb.”
Manish: “Gedurende de training en de daaropvolgende weken en maanden begon ik steeds meer vertrouwd te raken met de materie. Er is ook genoeg uitdaging en groeikansen.”
De teams zijn opgebouwd uit een tiental personen met verschillende anciënniteit, wat zorgt voor een toffe mix van jonge en ervaren collega’s. Alledrie zijn ze tevreden over het team waarin ze zijn terechtgekomen. Zo werden ze goed opgevangen, begeleid en opgeleid en creëerden ze een goede band met hun nieuwe collega’s.
Liam richt zich voornamelijk op coderen en werkt binnen het team dat automatiseringsprocessen optimaliseert. Momenteel ligt de focus op de implementatie van een geavanceerde Machine Learning Tool (MLT). Deze tool is ontworpen om de verwerking van claims te automatiseren en de menselijke tussenkomst tot een minimum te beperken. Met deze MLT kunnen documenten, zoals foto’s van PDF’s, efficiënt worden geanalyseerd. Dit verhoogt de efficiëntie en zorgt ervoor dat klanten sneller en beter geholpen worden.
Manish’s team richt zich voornamelijk op de architectuur. Dit betekent dat ze betrokken zijn bij het opstellen van projecten, het maken van releases, het aanvragen van benodigdheden en het klaarzetten van alles wat nodig is, zodat andere ontwikkelaars hiermee aan de slag kunnen gaan. Ze voeren ook tests uit op componenten en integreren deze in hun webtemplates en frontend-applicaties. Soms ontwikkelt het team van Efrem webtemplates of componenten in een andere programmeertaal, zoals React of Java., deze kunnen vervolgens door Manish worden ingezet.
Efrem’s huidige focus ligt op AEM, oftewel Adobe Experience Manager. AEM biedt een infrastructuur waarin webcomponenten op een pagina geplaatst worden, waardoor specifieke content creatie kan ontstaan. De content wordt daarna toegevoegd en is vrijwel direct online zichtbaar.
Efrem’s afdeling organiseert maandelijkse bijeenkomsten, geleid door een afdelingshoofd, waar de voortgang en prestaties van de verschillende teams in de afgelopen zes maanden worden besproken. Dit stelt hen in staat om niet alleen individuele prestaties, maar ook de collectieve bijdrage van hun team te evalueren.
Het uiteindelijke doel is om de werkzaamheden van de front-end ontwikkelaars zo efficiënt mogelijk te maken. Wanneer een project succesvol verloopt, merkt men direct het verschil. Dit komt alle andere front-end teams ten goede, omdat het hun werk aanzienlijk vereenvoudigt en optimaliseert.